Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fa, csont, bodhi 108 szemes

Bodhi (szanszkrit)hagyományos fordítása a „megvilágosodás”, de gyakran (és pontosabban) fordítják mint „ébredés” vagy „tudni”. A „buddha” azt jelenti: „aki felébredt.” Hagyományos magyar fordítása megvilágosodás,  szó szerinti jelentése "felébredés" (a "budh" igető jelentése felébredni). 
A Bódhifa szent füge (Ficus religiosa), más néven Bo, Pipul (Peepal) vagy Ashwattha, amelyet a hinduk, a dzsainisták és a buddhisták szentként tisztelnek. A buddhisták hite szerint Sziddhártha Gautama a Bódhifa alatt ülve (a Tipitaka Aswattha faként említi) meditált, amikor elérkezett a Nirvánába. A Malabodhi templomnál található fa már nem az eredeti példány, de valószínűleg az egyenes leszármazottja. A fa zarándokhely, egyike a buddhisták négy szent helyének. Egy másik szentként tisztelt példány, a Sri Maha Bodhi Srí Lankán, ugyancsak az eredeti szent fügefából származott. Kr. e. 288-ban ültették.

A bodhifa magjaiból készített malák különös sprirituális erővel bírnak. Attól függően milyen öreg a fa, milyen a szemek nagysága, erezettsége függ a malák értéke. Sajnos napjainkban nagyon kevés ilyen fa van, a magjaiból készített malákat szent ereklyeként őrzik, a régi példányokat gyüjtők felvásárolják és  szinte nem lehet, vagy csak nagyon nehezen hozzájutni.