Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bollyvood szári, kurta, ékszer

Ebbe a kategóriában gyűjtjük össze India és Nepál jellegzetes kincseiből a női és férfi etnikai ruhákat, ékszereket. Az arannyal, ezüsttel, gyöngyökkel díszített szárikat, a hozzá illő táskákat és csillogó-tündöklő ékszereket. A dupattákat, amelyek vállon, fejen viselt változatos díszes nagy sálak. A  lehenga hosszú, hímzett és rakott szoknya. A szári viseletet már sokan ismeritek. A férfi ruhák közül a legjellegzetesebb a  kurta, amely leginkább hosszú ing, szép, mutatós, sokszor díszes anyagokból, vagy csillogó gombokkal készül.
A férfiak viselete is sokszor színes, brokátból, selyemből készülnek. Tulajdonképpen hosszított ingek, kurta néven. Hozzá bokánál szűk, ráncolt, vagy sima, derékban megkötős nadrágot/ dhoti viselnek, de modern nadrággal is hordják. Anyagai a pamut: ropogós és légáteresztő, ideális alkalmi és mindennapi viselethez. Selyem: luxus és sima, tökéletes formális és ünnepi alkalmakra. Vászon: lezser sikkes, laza textúra, alkalmas félig formális körülményekre. Khadi: Kézzel szőtt örökségszövet, amely megtestesíti a kulturális hitelességet.
A nők a hétköznapokban, a munkában is gyakran hordják a hagyományos ruhákat, a fiatal férfiak a farmert leginkább ünnepeken cserélik a szép hagyományos öltözékre. Bizony nagyon csinosak, egzotikusak, hercegiek a szép ruhákban.
A szári rendkívül nőies, "hercegnői" viselet. A viselet szép testtartásra ösztönöz. A sokszor összehajtogatott és körülcsavart ruhadarab, mely egyszerre csábos, és szemérmes, a mai Indiában a legelterjedtebb viselet maradt. A klasszikus szári közel hat méter hosszú, és több, mint egy méter széles természetes alapú, sokféle, manapság kevert  pamut, vagy selyem, vagy műszálas anyagból készül. Főbb anyagai:
Az organza egy könnyű áttetsző anyag, amelyet eredetileg selyemből készítettek. Az anyag modernizált változata azonban nem csak selyemmel, hanem poliészterrel vagy nejlonnal, vagy akár a három keverékével is elkészíthető. Bár megjelenése és tapintása a selyemhez hasonló, sokkal vékonyabb, és sima szövésű. könnyű anyagáról is ismert, valamint ropogós és merev anyag, így ideális estélyi ruhákhoz, esküvői ruhákhoz, jelmezekhez és alsószoknyákhoz.
A sifon egy nagyon könnyű, átlátszó vászonszövésű anyag, amelyet krepp-csavar fonalakból készítenek.  A sifonszövet sokféle szálból vagy ezek keverékéből állhat: természetes szálakból, például pamutból és selyemből; félszintetikus szálak, például műselyem; szintetikus szálak, például nylon és poliészter. A sifon puha és kényelmes, könnyű sima szövésű anyag. A sifon szó a francia „chiffe” szóból származik, amely ruhát jelent. A sifon gyártásához pamutot, selymet vagy szintetikus szálakat, például nylont, műselymet és poliésztert használnak. A sifont gyakran használják szári, salwar öltönyök, ruhák és sálak készítésére. Könnyű, puha és kendőbarát.
A sifon simább és selymesebb, mint a georgette, míg az utóbbi durva és szemcsés textúrájú. A Georgette gyűrött és texturált megjelenésű, mivel a szálak a szövéssel ellentétes irányban szorosan csavarodnak.
Georgette  Enyhén áttetsző vagy félig átlátszó anyag, ami éteri és finom megjelenést kölcsönöz neki. Emellett gyakran enyhén gyűrött vagy kreppszerű az állaga. A sifon simább és selymesebb, mint a georgette, míg az utóbbi durva és szemcsés textúrájú. A Georgette gyűrött és texturált megjelenésű, mivel a szálak a szövéssel ellentétes irányban szorosan csavarodnak.
Banarasi szári :  A banarasi szárit Varanasiban készítik , egy ősi városban , amelyet Benaresnek (Banaras) is neveznek . A szárik a legszebb szárik Indiában, arany- és ezüstbrokátjukról vagy zarijukról , finom selymükről és pazar hímzésükről ismertek . Az ilyen  szárik finom szövésű selyemből készültek, bonyolult mintákkal díszítettek, és a gravírozások miatt viszonylag nehezek. Különleges jellegzetességeik közé tartoznak a bonyolultan összefonódó virág- és lombmotívumok, a kalga és a bel , a külső, szegély szélén álló, felfelé álló levelek füzére ezekre a szárikra jellemző. További jellemzők az arany munkák, a kompakt szövés, a figurák apró részletekkel, a fémes vizuális effektusok, a pallus, a jal (hálószerű minta) .
Az esküvői szárik a szivárvány minden színében megtalálhatóak,  túlnyomórészt vörösek , a házas nők színe, bár a színek és színkombinációk régiónként, kasztonként és vallásonként változnak; Tamil Naduban a nem brahmin nők hagyományos esküvői öltözékként piros-fehér kockás szárit viselnek. A Padmasali esküvői szári egy fehér szári, kurkumával festve. A szárik kiegészülnek hagyományos csillogó, arany ékszerekkel, sminkkel és frizurával. Az indiai menyasszony nem más, mint egy istennő az esküvői ruhájában.

A mai, jelenszázadi nők egészítették ki egy 2,5 méter anyagigényű "alsószoknyával" és egy kb. 1 m anyagszükségletű kis blúzzal. A csoli testhezálló, rövid, a derekat nem fedő, ingszerű alsóruha, melynek színe igazodik a száriéhoz. A szári színe Indiában vidékenként is eltérő, a legszínesebb szárikat a radzsasztáni asszonyok viselik.
A mi száriaink, kurtáink Indiából érkeztek szuper minőségű, főként pamutból és selyemből készültek. Ezeket az anyagokat fel lehet használni más ruha -esküvő, báli- varrására is, akár lakástextíliaként is. Viseljétek! Legyetek Ti is hercegek, hercegnők!